Side (8 dni)

Zlokalizowane w południowo-zachodniej Turcji miasto Side to jedno z najpopularniejszych miast w kraju, będące jednocześnie cenionym kurortem turystycznym. Zabytkowa architektura, piaszczyste plaże i duża ilość atrakcji turystycznych sprawiają, że nie sposób się tu nudzić, a przy niskiej wartości liry tureckiej to dobry wybór na zimowo-wiosenną odskocznię.

Plan podróży

  • Dzień 1 – Lot do Turcji. Przylot do Antalya. Transfer do hotelu oraz zakwaterowanie.
  • Dzień 2 – Dzień w hotelu i na plaży, wieczorem spacer po Side.
  • Dzień 3 – Wycieczka nad Wodospady Mangavat i rejs po Zielonym Jeziorze.
  • Dzień 4 – Relaks w hotelu i na plaży.
  • Dzień 5 – Dzień w Antalya.
  • Dzień 6 – Relaks w hotelu i na plaży.
  • Dzień 7 – Dzień w Alanya.
  • Dzień 8 – Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko. Lot do Polski.

Wyjazd zorganizowany (transport i nocleg)

*w tym ubezpieczenie.

Transport lokalny

Atrakcje

Przydatne informacje (pozostałe koszty)

  • Wyżywienie (100 zł)
  • Pamiątki (100 zł)
  • Niespodziewane koszty (opcjonalnie – 100 zł)

Kosztorys

KosztyPodstawoweOpcjonalne
Nocleg2000
Transport100
Atrakcje21510
Inne200100
Łącznie25152625

Koszty całkowite: 2 515zł (~314 zł/dzień) (przy wyjeździe 2 osób)

Mapa – Riwiera Turecka

Ostatnia aktualizacja planu – 31/01/2021

Side <-> Antalya / Alanya

Side jest położone mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Antalyą i Alanyą. Z obydwóch miast do Side jeżdżą autobus. Przejazd z Side z Antalyi to koszt około 3-4 Euro od osoby. Podróż trwa mniej więcej godzinę. Tyle samo kosztuje i trwa przejazd z Side do Alanyi.

W sezonie można spróbować złapać autobus bezpośrednio z dworca w Side. Poza sezonem korzystniejszą opcją będzie udanie się na dworzec autobusowy w Mangavat. Dojechać do niego można miejscowymi autobusami zwanymi dolmusze.

Inną opcją jest wynajęcie samochodu. Ceny za dzień zaczynają się od 30 Euro plus koszt paliwa.

Side – miasto w południowej Turcji. Znajduje się tu kąpielisko morskie i ośrodek turystyczny. W językach anatolijskich nazwa miasta oznacza granat. W czasie sezonu stanowi miejsce wypoczynku tysięcy turystów z całego świata. Antyczna część miasta z wieloma zabytkami położona jest na malowniczym cyplu. W starożytności było to bogate miasto znane z handlu niewolnikami i piractwa.

Atrakcje:

Ruiny teatru rzymskiego (wstęp 45 TRY)

Ruiny greckiej świątyni Apolla

Liman Cadddesi (główny deptak starego miasta)

 

Zielony Kanion i Manavgat Bazar

Na rejs po zielonym kanionie i bazarze Manavgat najlepiej wybrać się za pomocą lokalnych operatorów*. Jedna z przykładowych ofert MetinTour znajduje się poniżej.

*Do samego bazaru można się dostać taniej za pomocą miejskich autobusów.

 

 

W okolicach hotelu znajduje się plaża miejska.

Antalya

Początki miasta sięgają najprawdopodobniej 150 roku p.n.e., kiedy to król Pergamonu Attalos II istotnie rozbudował miasto i uczynił głównym portem swojego królestwa. W późniejszym okresie Antalya należała m.in. do Cesarstwa Rzymskiego, Cesarstwa Bizantyjskiego, Turków seldżuckich, Imperium Osmańskiego oraz Włochów. Burzliwe losy historii miasta sprawiły, że zachowało ono swój wielokulturowy charakter. Współcześnie Antalyę zamieszkuje ponad milion mieszkańców, jednak w szczycie sezonu turystycznego populacja miasta wzrasta aż dwukrotnie.

Atrakcje:

Osmańskie domy z XVIII oraz XIX wieku na Starym Mieści - Kaleiçi (z tur. “Wewnętrzna Twierdza”) 

Brama Hadriana

Zabytkowa Marina

Minaret Yivli

Plaża i dzielnica Lara (opcjonalnie)

Wodospad Düden (opcjonalnie)

Kolejka linowa Teleferik Tesisleri (opcjonalnie - 20TRY w dwie strony (około ~10 zł)

Alanya

Alanya to popularny kurort turystyczny położonym na Riwierze Tureckiej, w pobliżu gór Taurus. Jej atuty to słynna, szeroka plaża, bogate życie nocne, a także kilka zabytków w samym mieście, jak i okolicy. 

Atrakcje:

Zamek w Alanii

Średniowieczny zamek mieści się w południowej części miasta Alanya. Budowla, znajduje się na wzgórzu, które nad miastem góruje na wysokości 250 metrów. Do zamku najlepiej dostać się jednym z podmiejskich autobusów. Wstęp na zamek 30 lir.

Kolejka liniowa na zamek

Kolejka ma długość 900 metrów. Przejazd w obie strony kosztuje 20 lir.

• Czerwona Wieża (tr. Kızılkule)

Symbol miasta znajdujący się w herbie.

• Plaża Kleopatra

Plaża licząca sobie 3 kilometry jest jedną z najpiękniejszych i najpopularniejszych na wybrzeżu Riwiery Tureckiej.

• Piątkowy bazar

Jeden z najsłynniejszych bazarów. Odbywa się on, zgodnie z nazwą, w każdy piątek.

• Jaskinia Damlataş (opcjonalnie)

Wstęp 8 lir. Damlataş oznacza „Kapiący Kamień”. Nazwę tę nadano ze względu na wodę kapiącą ze stalaktytów.  Jaskinia jest polecana, do odwiedzania, szczególnie osobom z astmą, gdyż panujący w jej wnętrzu mikroklimat, ma właściwości lecznicze.

Dom Ataturka (opcjonalnie)

Wstęp bezpłatny.

Plusem wczasów all-inclusive w średnim lub dużym hotelu raczej na pewno będziemy mieli okazję spróbować lokalnych przysmaków, takich jak na przykład:

Bakława - to słodka przekąska zrobiona z warstw cienkiego jak listki ciasta, oddzielonego masłem. Nadziewana jest posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami oraz cynamonem. Całość oblana jest syropem miodowym. 

Dürüm (popularny u nas kebab) - dostępny w kilku rodzajów:
a) rodzaj mięsa: do wyboru tavuk (z kurczakiem), et (z baraniną), adana (mielona baranina), köfte (pikantne pulpeciki mięsne), albo i tantuni (mieszanka wołowo-jagnięca, dość ostra)
b) rodzaj kebaba: może być tavuk lub et döner (mięso skrajane z pionowego rusztu), şiş (szaszłyk poziomy z kurczaka),
c) rodzaj zawinięcia: pide (grubszy placek drożdżowy), lavaş (cienki placek)

Uwaga - kebab wciśnięty w turecki chleb, czyli białą pszenną bułę, to nie dürüm, tylko tzw. ekmek arası – czyli mięso w chlebie.

Kumpir - pieczony ziemniak gigantycznych rozmiarów, podawany w skorupce. Ziemniaczane wnętrze jest wymieszane z masłem i żółtym ciągnącym serem, i dodatkami do wyboru.

Çiğ köfte - wegetariańska wersja pulpecików, zrobionych z czerwonej gotowanej soczewicy z dodatkiem cebuli, zieleniny i przypraw (głównie kminu).

 Pide - wydłużony cienki placek w kształcie łódki z chrupiącymi zawinięciami na bokach. W środku nadzienie: albo serowe (kaşarlı pide), albo mięsno-serowe (karışık pide), albo tylko mielone mięso (etli pide; etli ekmek).

 Ser Hellim - turecka wersja cypryjskiego sera owczego zwanego haloumi.

Ccacik - zupa na bazie jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, mięty i ostrej papryczki.